Siirry sisältöön

Bonk Business Inc & Anjovis

Skynda er till Bonk Muséet!

Bonk Business Inc. är en multiglobal industrijätte som sysselsätter 13.000 människor i 52 länder. Bonk Business Inc. är världsetta inom defunktionaliserade maskiner, tillämpning av kosmisk terapi, ompaketering av konsumentprodukter, desinformationssystem (Advanced Disinformation Systems -ADS) och svarta hål (Localized Black Holes – LBH).

Nystads elektrifiering med ansjovisenergi

Bonks och Nystads historia går hand i hand; Bonkföretagen grundades i Nystad år 1893, då företagets grundare Pär Bonk i sitt festtal förkunnade: ”Människan vill ha maskiner – maskinen är till för att göra människan lycklig. Jag skall skänka människan maskiner hon blir lycklig av”.

Familjeföretaget Bonks rötter tränger dock djupare. Den enkla ansjovisfiskarfamiljen Bonk som bodde på Pyhämaa (finska Helgoland) arbetade hårt för en bättre tillvaro och gjorde tre viktiga upptäckter.

Den första var ett uråldrigt recept på Garum, en uppiggande kryddsås gjord på ansjovis. Vidare upptäckte de att ansjovisoljan var extremt viskös, och med denna olja smordes industrins hjul i Östersjöländerna.

Av en slump upptäcktes den sk. dynamoeffekten då den peruanska jätteansjovisen man planterat ut i bassänger simmade av och an mella två poler. Denna dynamoeffekt blev en av milstolparna i Bonks och ansjoviskraftens utveckling och ledde till Nystads elektrifiering med ansjovisenergi.